2021.06.14

Exciting job opportunity in Gent, Belgium!

National Sweden Performance Polymers was founded in 1941 and is a major supplier of rubber, plastic and synthetic fibre articles to Swedish industry. In Sweden, National Sweden operates in Halmstad, Högsäter and Bredaryd. National Sweden has long been an export company, but now the group is taking a serious step towards Europe. Through the new factory facility in Ghent, the group responds more efficiently to the demand of the European market. The factory has been running since 1 February 2021 and production is already in full swing. National Gent Performance Polymers focuses on tailor-made insulation for the automotive sector at the start-up. What kind of person are we looking for? • you don't shy away from physical work • you are a real team player and attach great importance to a pleasant group dynamic • experience in production is a plus • you are careful and accurate • you take initiative and see work improvements • you have technical insight • you can speak, read and write Dutch, a basic English is required for our computer program. What do we offer? - working days: Mon - Tue - Wed - Thu – Fri - day hours: Mon-Thu 07.00 to 16.40, Fri 07.00-11-15 (shift system is possible after the summer leave) - Option on permanent contract after positive evaluation - Helping to start a business that will expand quickly Contact us! Rob De la Rivière rr@nationalsweden.se +32 492 44 10 00 Per Gunnarsson pg@nationalsweden.se +32 492 44 09 99

2021.04.09

Operatör till National Bredaryd Sökes

National Bredaryd har byggt en helt ny, modern anläggning i absolut toppskick. Vi är samarbetspartner och leverantör till en mängd olika företag runt om i världen. Vi extruderar plastprodukter till den allmänna industrin och den medicintekniska. Vi är inne i en tillväxtfas som kommer att hålla i sig i många år framgent. Vår breda kundbas gör att vi är inte är känsliga för lågkonjunkturer. Om tjänsten Som operatör på vår medicalavdelning så arbetar du både med manuell montering och maskinövervakning. Arbetet är skiftgång, dag och kväll varannan vecka. Vem är du? Vi söker efter en ansvarstagande person med stort driv. Du gillar ordning och reda. Vi tror att du har ett öga för detaljer, gillar att jobba i ett högt tempo och strävar efter att ge kunden bästa tänkbara kvalitet. Jobbet innefattar både ensamarbete och arbete i grupp. Du kommer tillhöra ett team - så att vara lagspelare är en förutsättning för att lyckas och trivas. För att vara aktuell för tjänsten behöver du ha - God svenska i både tal och skrift eftersom all information inom produktionen är på svenska. - Du får gärna ha erfarenhet av tillverkningsindustrin men det är inget krav. Vi värnar om jämställdhet Vi har en jämställdhetspolicy som vi följer. Personal och ledning är en blandning av kvinnor och män i skiftande åldrar, med olika etniciteter, religionsuppfattningar och läggningar. Vi är övertygande om att mångfald gör oss till ett bättre företag! Ansökan I denna rekrytering samarbetar National Bredaryd med Junic AB och du söker tjänsten genom att registrera ditt CV och personliga brev på www.junic.se. Urval och intervjuer med sökande sker löpande, så skicka in din ansökan redan idag. För frågor om tjänsten är du välkommen att ringa rekryteringskonsult Outi Mäkinen Fränberg på 0371-830 60. Välkommen med din ansökan!

2021.04.06

National Sweden startar ny fabrik i Gent, Belgien.

National Sweden Performance Polymers grundades 1941 och är stor leverantör av gummi-, plast och fiberartiklar till den svenska industrin. I Sverige bedriver National Sweden verksamheter i Halmstad, Högsäter och Bredaryd.

National Sweden har länge exporterat till utländska marknader, men nu tar koncernen på allvar ett kliv ut i Europa. Genom den nya fabriksanläggningen i Gent, Belgien möter koncernen efterfrågan på den europeiska marknaden på ett mer effektivt sätt. Anläggningen är up-running sedan den 1 februari 2020 och produktionen är redan igång för fullt.

– Vi har skaffat oss en bra position genom att vi lyckats skriva produktionsavtal med stora varumärken som till exempel Volvo Lastvagnar, säger vd:n i Gent Per Gunnarsson.

För lastbilstillverkaren producerar National Sweden lösningar som förbättrar förarmiljöerna i kupén.

– Vi går mot en mer elektrifierad lastbilspark, vilket ställer andra och delvis nya krav på ljudmässig- och termisk isolering av förarmiljöerna vilket är ett område vi behärskar mycket bra, menar Per Gunnarsson.

Vårt val att placera en produktionsanläggning närmare den europeiska lastbilstillverkningen är också ett miljömässigt statement. Andelen onödiga frakter från Sverige till Europa reduceras till endast ett fåtal mil mellan fabrik och kund, vilket gynnar såväl oss som kunderna avslutar Per Gunnarsson, som är övertygad om att denna utveckling kommer gynna koncernen i stort.

All befintlig produktionskapacitet i Sverige kommer behållas och koncernen ser just nu en stark orderingång även i de svenska anläggningarna.

För mer information kontakta: pg@nationalsweden.se Se film från vår inflyttning här: https://youtu.be/QzIPbz1VSzc

2021.02.17

Nu finns tjänsten som Projektledare ledig på National Högsäter

National Högsäter har över 50 års erfarenhet av tillverkning av paneler och andra produkter i Högsäter, Sverige. Vi är specialister på varm- och kallformning av olika fibermaterial. Våra produkter är mycket användbara inom olika områden som inre och exteriör ljudisolering och även som inredning i fordon och möbler.

Vilken blir din roll?
I din roll inom Projekt och Marknad kommer du att vara drivande för dina projekt samt ha sälj och kontaktansvar mot ett antal kunder.

I arbetet ingår
- Projektledning
- Beredning
- Kalkylarbete
- Offert hantering
- Uppföljning av för och efterkalkyler
- Utvärdering och uppföljning av projekt och kunder

Vem är du?
Du har tidigare erfarenhet från kvalificerat projektarbete i en större organisation och har god kunskap om och erfarenhet från tillverkande industri. Du har en relevant utbildning och erfarenhet från fordonsindustrins krav, standards och arbetsmetoder. Du gillar människor och har tidigare arbetat med processtyrt projektarbete. För tjänsten är det viktigt att du är resultatorienterad, drivande.

Du har god samarbetsförmåga, tycker om att arbeta självständigt samtidigt som du är lyhörd och duktig på att skapa relationer och få människor med dig. Du kommer att arbeta mot våra kunder och spela en viktig roll i vår fortsatta utveckling till en utmärkt leverantör.

Du skall ha erfarenhet av arbete i affärs och ledningssystem samt god erfarenhet av projektledning, IATF 16 949 samt ISO 14001.

Mycket goda kunskaper i svenska, engelska är ett krav och det är även önskvärt att du behärskar tyska i tal och skrift.

Placering ort Högsäter. Du rapporterar till Marknadsansvarig.

Din ansökan
CV och personligt brev skickar du till magnus.arkholm@nationalsweden.se senast den 15 mars 2021. Tillträde enligt överenskommelse.

Märk din ansökan med ”Projekt och Marknad” i ämnesraden på mailet.

Vi behöver ett godkännande från Dig för att få spara ditt CV och Personliga brev (GDPR). Inkludera gärna följande i ditt mail till oss för snabbare administration: "Jag samtycker till att ni hanterar mina personuppgifter inom verksamheten – i syfte att kunna utföra nödvändiga åtgärder kopplade till rekryteringsprocessen."

Pga av tjänstens art kommer vi begära ett utdrag från Polisens belastningsregister för de som söker tjänsten.

Har du frågor?
Tveka inte att kontakta oss om du har frågor kring tjänsten. Information om tjänsten lämnas av Magnus Arkholm vd på National Högsäter på 0705 91 60 63 eller magnus.arkholm@nationalsweden.se

2021.02.09

Vill du bli vår nya teamledare. Nu finns tjänsten ledig!

Vill du jobba i en mycket intressant tillverkningsindustri?

UPPDATERING: TJÄNSTEN ÄR TILLSATT!

Vi på National Halmstad söker en ny medarbetare med ett stort driv som vill jobba inom vår tillverkning.

Just nu söker vi en Teamledare dagtid till vår Tejpavdelning.Vilka är vi?
National Halmstad Performance Polymers AB grundades 1941, då under namnet Trönninge Gummifabriks AB. Vår fabrik ligger i vackra Trönninge, en knapp mil söder om Halmstad. 
Vi är samarbetsparter och leverantör till en mängd olika företag runt om i världen och tillverkar tusentals artiklar i olika polymera material.

Vem är du?

Som teamledare planerar du teamets körningar samt jobbar operativt i produktionen. Du är prestigelös och har inga problem med att i den ena stunden vara operatör och i den andra ledare för gruppen.

Vi ställer höga krav på noggrannhet, effektivitet och kvalitetstänkande. Vi tror därför att du har ett öga för detaljer, gillar att jobba i ett högt tempo och strävar efter att ge våra kunder bästa tänkbara kvalitet. Det är meriterande om du har erfarenhet från tillverkningsindustrin och vi ser gärna att du har dokumenterad ledarerfarenhet - men det är inget krav. Jobbet innefattar både ensamarbete och arbete i grupp. Du kommer att jobba i ett team – så att vara lagspelare är en förutsättning för att lyckas och trivas.

Du som söker behöver ha:

Goda kunskaper i matematik då jobbet kräver att du ska kunna göra vissa beräkningar.


God kunskap i svenska i både tal och skrift eftersom all information inom produktionen är på svenska.


Du är strukturerad och duktig på att planera – och gillar att ha god framförhållning i ditt arbete.

Du behöver vara stresstålig och ha lätt för problemlösning. 


Har du erfarenhet av affärssystemet Monitor är det ett plus.

Att tänka på:
Vi har en jämställdhetspolicy som vi kräver att alla följer och såväl personalstyrka som ledning är en blandning av kvinnor och män i skiftande åldrar, med olika etniciteter, religionsuppfattningar och läggningar. Vi är övertygade om att mångfald gör oss till ett effektivare och bättre företag!

Tjänsten
Tejpavdelningen dagtid; mån-fre 05.45 – 14.30

Provanställning med målet att bli en Tillsvidareanställning.

Vi tillämpar fast månadslön enligt kollektivavtal med IF Metall.

Märk din ansökan med ”Teamledare Tejp” i ämnesraden på mailet.

Vi behöver ett godkännande från Dig för att få spara ditt CV och Personliga brev (GDPR). Inkludera gärna följande i ditt mail till oss för snabbare administration:
"Jag samtycker till att ni hanterar mina personuppgifter inom verksamheten – i syfte att kunna utföra nödvändiga åtgärder kopplade till rekryteringsprocessen."

Vi ser fram emot din ansökan. Vi gör löpande urval för intervjuer och tjänsten tillsätts så snart vi hittat rätt kandidat.

Ansökan/CV mailar du till mt@nationalsweden.se

2020.12.22

Tom Rössel på National Sweden summerar 2020

2020 är snart över. Det blev ett annorlunda år, minst sagt. Men också lärorikt.  På vårkanten 2020 förändrades utsikterna för Svensk Industri drastiskt. Vi upplevde alla en oro över hur människor och företag skulle påverkas av virusets utveckling. Hur många skulle insjukna? Hur många av oss skulle tvingas se en nära vän eller familjemedlem drabbas? Det var oroligt, det märktes bland oss alla på våra 3 fabriker i Halmstad, Högsäter och Bredaryd.
Vi kände då ett behov av att skapa ett forum där vi internt kunde prata om Covid-19. Den 1 mars upprättade vi ett första möte med ett tiotal medarbetare. Vi samlade på oss kunskap, utbytte tankar och försökte analysera och tänka ut olika scenarios. Vi ville hitta ett sätt att hantera en eventuell annalkande krissituation. 
En timme träffades vi. Varje dag. Vi samlade på oss kunskap. Vi försökte lugna varandra. Vi diskuterade hur vi kunde ta oss igenom krisen och isåfall hur? Fackliga representanter, enhetschefer och ledning deltog i vår dagliga mötesrutin. Vecka 14 stängde våra största kunder inom bilindustrin ner sina fabriker och oron blev förstås än mer påtaglig. Samtidigt ökade antalet insjuknande i Sverige och det blev tydligt att vi alla skulle drabbas hårt, på ett eller annat sätt. Där och då såg vi hur medarbetarna började tänka i nya banor och utveckla idéer på hur vi skulle ta oss igenom krisen och samtidigt bidra med vår kompetens till den del av samhället som behövde den som mest. En grupp började undersöka hur vi kunde hjälpa vårdsystemet. En annan grupp tog vid och inledde skisser på produkter som vi aldrig tidigare tillverkat. En tredje grupp tog kontakt med leverantörer och andra tillverkare som vi behövde samarbeta med i projekten.
Vi beslöt oss att vända en negativ känsla till ett jädra-anamma-tänk, som syftade till att bidra till samhället. 

Omfattande omställning av produktion för att möta vårdens behov. 
På mindre en än vecka köpte vi begagnade maskiner som våra servicetekniker rustade upp. Prototyper gjordes och efter godkända prover påbörjades produktion av både vårdförkläden i PE-plast som vi stansade och svetsade ihop, men också skumgummi-detaljer till skyddsvisir. Vi lärde oss nåt nytt och vi bidrog, vilket kändes enormt stimulerande och det har skapat en positiv energi i verksamheten.

Vi kämpar tillsammans som ett team.
National Sweden fick innan sommaren, som en del i att överleva planera för ett stort varsel och tillsammans med våra fackliga företrädare diskuterade vi vilka lösningar som då vore lämpligast att gå vidare med, utifrån våra medarbetare och vår verksamhet. Vi vet att National Sweden är en stor trygghet för människor vårt närområde. Våra fabriker är belägna i mindre samhällen där flera familjer har sin enda försörjning genom oss. Vi vet att ett stort antal underleverantörer också är beroende av oss. Och. Vi lyckade undvika att göra verklighet av varslet genom att jobba ännu hårdare tillsammans. 

Hur har vi utvecklats?
Vi har lärt oss massor under året. 2020 blev året då vårt hållbarhetsarbete tog ett stort kliv framåt på alla våra anläggningar. Vi har arbetat länge för att få fram nya material med minskade CO2 halter och nu ser vi att marknaden börjar välja dessa i allt större omfattning. Överhuvudtaget har vi lyft vår kompetens vad gäller hållbarhet till en ny nivå. Vi upplever att vi kan lotsa kunderna till att välja rätt material och rätt process ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi har lärt oss att hantera en ojämn orderingång, med stundtals mycket höga toppar. Vi har under året även kommit igång med full produktion i den nya fabriken i Bredaryd, vilket är mycket positivt. I Bredaryd är vi faktiskt fler medarbetare nu när året går mot sitt slut än vi var då 2020 inleddes.

Teamet som utgör National Sweden har prövats under 2020, på samma sätt som all övrig industri har fått kämpa. 2021 knackar nu på dörren. Den andra vågen av Covid19-smittan pågår för fullt. Vi har anpassat våra arbetsplatser och digitaliserat de möten som inte kräver en fysisk närvaro. Vi utvecklar oss och vi ser att vårt nya arbetssätt funkar. Vi är stolta över vårt team. Alltsedan 1941 är vi under ständig utveckling. Vi kommer fortsätta utvecklas, var så säker.   

Jag önskar er alla en God Jul, även om vi inte kan träffa våra gamla på samma sätt som vi brukar. 

Håll i och håll ut, det ljusnar. 

  /Tom Rössel, National Sweden 

2020.12.02

National Halmstad söker medarbetare till tejpavdelning

UPPDATERING: TJÄNSTERNA ÄR EJ LÄNGRE SÖKBARA!

Vill du jobba i en mycket intressant tillverkningsindustri? Vi på National Sweden Halmstad söker nu nya duktiga medarbetare med ett stort driv som vill jobba inom vår tillverkning.

Just nu söker vi en medarbetare till vår Tejpavdelning dagtid.


Vilka är vi? National Halmstad grundades 1941, då under namnet Trönninge Gummifabriks AB. Vår fabrik ligger i vackra Trönninge, en mil söder om Halmstad. Vi är samarbetsparter och leverantör till en mängd olika företag runt om i världen och tillverkar tusentals artiklar i olika material.

Vem är du? Vi ställer höga krav på noggrannhet, effektivitet och kvalitetstänkande. Vi tror därför att du har ett öga för detaljer, gillar att jobba i ett högt tempo och strävar efter att ge våra kunder bästa tänkbara kvalitet.
Det är meriterande om du har erfarenhet från tillverkningsindustrin men det är inget krav.
Jobbet innefattar både ensamarbete och arbete i grupp. Du kommer att jobba i ett team och att vara lagspelare är en förutsättning för att lyckas och trivas.

Du som söker behöver ha: Goda kunskaper i matematik och svenska då jobbet kräver att du ska kunna göra vissa beräkningar samt att all information för varje produktion är skrivet på svenska.

Att tänka på: Vi har en jämställdhetspolicy som vi kräver att alla följer och såväl personalstyrka som ledning är en blandning av kvinnor och män, olika etniciteter, olika religionsuppfattningar och olika läggningar. Tjänsten vi söker ny medarbetare till är förlagd på vår Tejpavdelning dagtid; 
(mån-fre 05.45 – 14.30).

Tjänsten är en Visstidsanställning.
Vi tillämpar fast lön.
Märk din ansökan med ”Tejpoperatör” i ämnesraden på mailet.
Vi behöver få ett godkännande av Dig att vi får spara ditt CV och Personliga brev (GDPR). Det räcker om du i ansökan skriver: ”Jag godkänner härmed att National Halmstad hanterar mina personliga uppgifter inom organisationen".

Vi ser fram emot din ansökan snarast. Vi gör löpande urval för intervjuer och tjänsten .

Ansökan/CV mailar du till mt@nationalsweden.se

2020.12.02

National Halmstad söker två nya stansoperatörer

UPPDATERING: TJÄNSTERNA ÄR EJ LÄNGRE SÖKBARA!

Vill du jobba i en mycket intressant tillverkningsindustri? Vi på National Halmstad söker nu nya duktiga medarbetare med ett stort driv som vill jobba inom vår tillverkning.

Just nu söker vi två medarbetare till vår Stansavdelnings kvällsskift.


Vilka är vi?
 National Halmstad grundades 1941, då under namnet Trönninge Gummifabriks AB. Vår fabrik ligger i vackra Trönninge, en mil söder om Halmstad. Vi är samarbetsparter och leverantör till en mängd olika företag runt om i världen och tillverkar tusentals artiklar i olika material.

Vem är du?
 Vi ställer höga krav på noggrannhet, effektivitet och kvalitetstänkande. Vi tror därför att du har ett öga för detaljer, gillar att jobba i ett högt tempo och strävar efter att ge våra kunder bästa tänkbara kvalitet.
Det är meriterande om du har erfarenhet från tillverkningsindustrin men det är inget krav.
Jobbet innefattar både ensamarbete och arbete i grupp. Du kommer att jobba i ett team och att vara lagspelare är en förutsättning för att lyckas och trivas.

Du som söker behöver ha: Goda kunskaper i matematik och svenska då jobbet kräver att du ska kunna göra vissa beräkningar samt att all information för varje produktion är skrivet på svenska.

Att tänka på:Vi har en jämställdhetspolicy som vi kräver att alla följer och såväl personalstyrka som ledning är en blandning av kvinnor och män, olika etniciteter, olika religionsuppfattningar och olika läggningar. Tjänsten vi söker ny medarbetare till är förlagd på vår Stansavdelnings kvällsskift; 
(mån-tors 14.15-01.00).

Tjänsten är en Visstidsanställning.
Vi tillämpar fast lön.
Märk din ansökan med ”Stansoperatör” i ämnesraden på mailet.
Vi behöver få ett godkännande av Dig att vi får spara ditt CV och Personliga brev (GDPR). Det räcker om du i ansökan skriver: ”Jag godkänner härmed att National Halmstad hanterar mina personliga uppgifter inom organisationen".

Vi ser fram emot din ansökan snarast. Vi gör löpande urval för intervjuer och tjänsten .

Ansökan/CV mailar du till mt@nationalsweden.se

2020.11.09

Vi tillverkar polyesterprodukter av återvunnen PET.

Hos oss på National Sweden sker tillverkningen av polyesterprodukter på ett hållbart sätt. Vår polyester består av återvunnen PET, vilket betyder att du som kund kan känna dig trygg med att slutprodukten är miljömässigt hållbar.
Vi håller parallellt på med ett projekt tillsammans med Rise (The Research Insitute of Sweden) som går ut på att återföra vårt produktionsspill av polyester till företag inom textilindustrin för att användas för garntillverkning. Vi gör detta för att skapa ytterligare en positiv material-loop. Mer om detta projekt kommer vi berätta om ett litet tag. 

2020.10.28

En gummiblandning för framtiden

För att minska vår klimatpåverkan inledde vi 2018 ett stort miljöarbete. Vi ville skapa en gummiblandning för framtiden - ett mer hållbart alternativ som hade mindre skadlig effekt på klimatet. Ett team av medarbetare hos oss har sedan dess arbetat hårt för att utveckla, testa och analysera en gummiblandning med mindre CO2 avtryck än i våra tidigare gummiblandningar.

Nu vet vi att dessa ansträngningnar för framtiden har gett resultat. I september 2020 gjorde Svenska Miljöinstitutet en CO2 beräkning på vår nya gummiblandning som visar på ett väsentligt lägre CO2 avtryck nu jämfört med tidigare. Närmare bestämt 35 % lägre CO2 avtryck/kg jämfört med vår vanliga EPDM gummiblandning!

IVL Svenska Miljöinstitutets slutsats är att ”producera Eco EPDM istället för vanlig EPDM innebär en sänkning av klimatpåverkan med 35%” Användandet av en delvis biobaserad EPDM men även ändring av receptet bidrar tillsammans till denna minskning av klimatpåverkan.

Vår ECO EPDM finns i många olika versioner. Kontakta en säljare för mer information och beställ vår ECO EPDM idag!

Ladda hem informationsfolder här.

2020.09.22

SVIS - Sustainable Vehicle Interior Solutions

Vi är en del av projektet SVIS - Sustainable Vehicle Interior Solutions. Projektet är indelat i ett antal delar med tydliga milstolpar och varje del adresserar ett väldefinierat område. Projektet kommer att köras tvärfunktionellt där olika parter kan inspirera varandra och där vi hoppas att flera oväntade spinoffs kan uppstå.

Läs mer här om projektet: https://www.vinnova.se/en/p/svis---sustainable-vehicle-interior-solutions/

2020.05.21

National Sweden erbjuder fria ritningsunderlag

Vi har i skrivande stund inlett en produktion på ca 100.000 skyddsrockar till vården. Vi har fler projekt på gång, men just nu önskar vi att fler företag hjälper till att täcka vårdens stora behov av skyddskläder. Därför har vi tagit det lite ovanliga men i dagsläget enda riktiga beslutet att göra vår tillverkningsprocess som en ”open source”. Vi delar alltså med oss av den design som är godkänd av Region Halland, så att fler tillverkare än National Sweden kan hjälpa till med att möta behovet. Pdf och materialanvisning finns tillgängliga nedan för nedladdning. Har ni frågor eller behöver kompletterande information och hjälp hänvisar vi till Zakarias Gagner, teknisk chef på National Sweden. På begäran skickar vi DWG-filer och DXF-filer. Skynda på, vården behöver er hjälp. Nu.

Ladda ner Tillverkningsunderlag för skyddsförkläde

2020.04.24

Covid-19 Situation Update

Covid Update 2020-04-24
All National Sweden plants are still open – but with some differences.

At National Halmstad we have reduced our office workdays according to the following:

Mon – Thu: 09:00 – 12:00 | 13:00 -15:00 Fri: 08:00 – 12:00

Production is still running at a fair level and we are eager to fill up the gaps created by the current situation in the automotive industry. During this period we try to help develop protective materials for medical personnel.

National Högsäter will increase the workdays to Tuesday - Thursday from 11/5.

National Bredaryd is running without disturbances. We have also noticed an increased need from customers in the medical segment and we are working hard to meet this demand.

Several of our customers in the automotive sector are now opening up, but the ramp up is very slow to check if all systems are OK.

Our complete supply chain is operational.

2019.12.04

National Sweden launches bio-based EPDM

National Sweden has developed a new bio-based rubber material, which can replace the EPDM materials currently used in many industries in Europe and the rest of the world.

Bio-based raw materials are fossil-free, which creates enormous opportunities for the future while providing positive environmental effects throughout the manufacturing industry. “Yes, in this way we give the entire manufacturing industry the opportunity to meet new environmental requirements while helping our customers meet their own high environmental goals,” says Alma Begeta, Material Manager at National.

Eco EPDM, which National calls the material, has been tested and evaluated with very good physical properties. The work of testing, improving and reducing the oil-based ingredients has taken about 3 years, but now there is the market and the material has the potential to really create sustainability in the rubber industry. It also has documented properties for being in contact with food, which opens up for a further type of use.

"We at National are constantly striving and working to replace environmentally hazardous and fossil raw materials," says Alma Begeta. We want to be the example of managing our finite resources, such as naphtha / crude oil. Eco EPDM is a good example of this work, environmental awareness is high on the company and she wishes it to be so throughout the industry.

- Of course, not everyone has the same resources as we have here at National, Alma admits, but we are open to collaborations. For example, we have continuous collaborations with other major material suppliers and we let them environmental test their materials with us.

- We at National do not think it is sustainable to use ingredients that come from recycled rubber products in the production process. We see that the risk is high that these contain substances, which we have long since phased out of our business for environmental and health reasons.

- We do not want to risk returning ingredients that are not desirable in our processes, we do not think this is a sustainable alternative for the environment and staff health but would rather see that renewable raw materials are used, concludes Alma.

Facts:
ECO EPDM compared to regular EPDM
ECO EPDM consists of only 25-55% of crude oil based substances.
Ordinary EPDM consists of 85-95% of crude oil based substances.

2019.06.10

National and Polestar makes 1:st class Sound pack.

National Sweden in Halmstad, together with Polestar and TATA Technologies, have developed a Sound Pack with outstanding performance for Polestar 1. In March, a workshop took place in our facilities in Halmstad, where we, together with TATA Technologies and Polestar, conducted several exercises, which resulted in a number of iterations with the purpose of getting a top class Sound Pack. We will continue to be a partner in the project and we are of course very grateful for the trust and the developing spirit that surrounds the project! The environmental aspect of the work is of course in focus and all materials chosen are of recycled PET bottles. Design and sustainability - at it's best!

2019.03.20

Exciting project with design students

Old textiles and clothing have become a completely new material, with the help of National Sweden and creative furniture design students. National Högsäter and furniture designs Anna Roth and Joel Stenabb from HDK - Academy of Design and Crafts and Loop Factory are among the first in the country to design with a new type of textile fiber material - the result was shown at Möbelmässan in Stockholm earlier in February. Fun project and one of many exciting steps towards sustainability.

See more about this on Youtube