Material

National utses till Årets leverantör!

National utses till ”Årets leverantör” av branschorganisationen för svensk leverantörsindustri, FKG

National Sweden, tillverkare och leverantör av fiber-, plast- och gummi-produkter, tilldelas Stora Leverantörspriset 2023. Framför allt är det Nationalgruppens hållbarhetsarbete som premieras av branschorganisationen för svensk leverantörsindustri, FKG.

”Vi är överväldigade och oerhört glada över denna fina utmärkelse, vi var stolta över att enbart vara nominerade”, förklarade Johan Rössel, Sales Account Manager och representant för National Swedens ägare, när han tillsammans med Joakim Fritz, VP och Business Development Director mottog priset på Stora Leverantörsdagen i Göteborg.

Juryns motivering lyder enligt följande: ”Att utnyttja jordens resurser på ett effektivare sätt är en avgörande insats för att nå de nödvändiga klimatmålen. Att agera hållbart kommer i framtiden inte bara vara en konkurrensfördel i leverantörsledet utan en nödvändighet. National Swedens satsning på forskning och egenutvecklade material, cirkulära processer och energieffektiva lösningar i produktionen är en förebild i branschen. De framsteg och resultat från investeringarna man gjort kommuniceras på ett inspirerande sätt och uppmuntrar fler leverantörer att vässa sitt hållbarhetsarbete. För deras positiva inverkan på leverantörledet utveckling tilldelas National Sweden i år Stora Leverantörspriset”.

National Sweden var tillsammans med sex andra företag nominerade till Stora Leverantörspriset 2023. Juryn föll för det långsiktiga hållbarhetsarbete som företaget driver sedan 5-6 år tillbaka. Ett arbete som växer i betydelse för fordonsindustrins leverantörer när hela mobilitets- och transportsektorn genomför den gröna omställningen.

”Vi började med en översyn på vår gummisida, där vi numera utvecklat en hel familj av material (Rubust© EPDM) med ett avsevärt reducerat CO2 avtryck. Idag har vi dessutom flera hållbara material i fiber och plast som vi arbetar strategiskt med, tex i form av sk ”One Polymer Solutions” och skapande av slutna cirkulära materialloopar. Investeringar i byggnader och produktionsutrustning har gjorts med tydliga hållbarhetsaspekter och möjliggör framtida mätning av CO2 påverkan ner på artikelnivå. Vi har även drivit ett energieffektiviseringsprojekt tillsammans med Energimyndigheten och Siemens som inneburit en energibesparing på 40 procent, berättar Joakim Fritz och tillägger att hållbarhetsarbetet inte bara genomsyrar hela verksamheten och är viktig för framtiden utan även utgör en konkurrensfördel.

Stora Leverantörspriset delas årligen ut till den individ eller organisation som gynnat branschens utveckling i Sverige. Områden som juryn bedömer är design, entreprenörskap, miljö, internationalisering samt forskning och utveckling. Förra året gick priset till verkstadsföretaget AGES Industri, för arbetet med att ta metallindustrins hållbarhetsarbete till nya höjder samt generöst dela med sig av det till andra svenska leverantörer.

Priskommittén för Stora Leverantörspriset 2023 bestod av FKG:s styrelseordförande Martin Lidén, vice styrelseordförande Christina Holgerson, vd Peter Bryntesson, vinnarna från de två senaste åren - Anders Magnusson, AGES Industri, och Clas Tengström, Bror Tonsjö AB, samt Göran Björklund, senior rådgivare kommunikationsbyrån Newsroom.